Varza kale

preferata milionarilor americani

 Publish date: 09 January 2017

title

Cu variații ale culorii de la verde la violet, cu frunze netede sau creponate și înrudită cu varza românească, broccoli, conopida sau varza de Brussels, varza Kale este una dintre cele mai nutritive alimente de pe pământ. Şi-a primit reputaţia pe bună dreptate, având o densitate nutritivă extrem de crescută. Astfel, faţă de alte tipuri de varză sau alimente din aceeaşi familie, varza Kale oferă mult mai mult beneficii într-o cantitate mult mai mare. Nu degeaba milionarii Manhattanului o mănâncă, potrivit New York Times, la orice oră din zi și la orice recepție iau parte.

100 g de varză Kale furnizează doar 50 kcal, fiind astfel un aliment slab caloric, cu densitate energetică scăzută. Varza Kale este o adevărată „bombă” de vitamine şi minerale, dacă stăm să luăm în considerare că aceleaşi 100g care oferă macronutrienţii de mai sus, oferă şi aproape 300% din necesarul zilnic de Vitamina A, 200% din necesarul zilnic de vitamina C (mai mult cu aproape 4,5 ori decât în spanac) şi 1000% din necesarul de vitamina K (vitamina K este esenţială pentru coagularea sângelui)!

Mai completăm şi cu o sursă de Calciu (14% – cu o absorbţie foarte bună), Potasiu (13%), Cupru (14%) şi Magneziu (39%) şi beneficiem de un pachet de vitamine şi minerale foarte bun. Practic, varza Kale are mai mult calciu decât laptele și mai multă vitamina C decât o portocală, iar asta o transformă în superalimentului momentului.

Studiile au identificat în acest tip de varză 45 flavonoizi diferiţi (printre care şi kaempferol şi quercetină), având caracteristici antioxidante şi antiinflamatoare. Antioxidanţii sunt prezenţi în număr mare, fiind reprezentaţi de beta-caroten (precursor al Vitaminei A), Vitamina C, flavonoide, polifenoli, toţi aceştia luptând împotriva stresului oxidativ,  îmbătrânirii celulare,  afecţiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, fiind substanţe antiinflamatorii, antivirale şi antidepresive.

Pentru păstrarea vitaminelor pe care le conține, se recomandă ca varza Kale să fie consumată crudă (doar spălată puţin înainte, maxim 5 minute sub jetul de apă) sau fiartă sau la aburi (tot aşa, pe o perioadă de maxim 5 minute). O prelucrare termică mai îndelungată prezintă riscul de pierdere a Vitaminei C şi a antioxidanţilor.

De asemenea, varza Kale este o poţiune bună pentru scăderea în greutate, deoarece are un conţinut de fibre alimentare şi o cantitate mare de apă, conferă o senzaţie de saţietate îndelungată, fiind de folos în lupta cu kilogramele în plus. Pentru asta trebuie inclusă în alimentaţie cât mai des, minimum de 2-3 ori pe săptămână. La bagajul de proprietăţi, vitamine şi minerale pe care îl aduce cu ea ar trebui însă consumată zilnic.