Despre căpșuni
Publish date:
09 January 2017
Ştiaţi că unele dintre cele mai nutritive fructe sunt căpşunile?
Căpşuna, cunoscută ştiinţific ca Fragaria ananassa, îşi are originea în Europa încă din secolul al XVIII-lea. Este un hibrid a două specii de căpșuni sălbatice din America de Nord și Chile.
Căpșunile sunt roșii, luminoase de culoare, au o textură suculentă, o aromă caracteristică și un gust dulce.
Pe rafturile supermarketurilor, căpşunile româneşti se găsesc începând cu luna mai şi devin cu adevărat zemoase şi gustoase în luna iunie. Atunci beneficiem cu adevărat de multitudinea de proprietăţi pe care acestea le oferă.
De ce sunt recomandate de specialiştii în nutriţie?
Căpşunile fiind fructe de pădure, sunt alimente cu adevărat valoroase prin conţinutul lor de antioxidanţi. Ele sunt al patrulea fruct dintre toate cele existente ca şi capacitate antioxidantă (după mure, afine şi zmeură). Antioxidanţii luptă împotriva îmbătrânirii celulare prin protejarea faţă de radicalii liberi şi astfel reduc apariţia bolilor cardiovasculare , accidentului vascular cerebral şi pot fi de ajutor în îmbunătăţirea profilul lipidic (cresc colesterolul bun HDL, scad colesterolul rău LDL şi scad nivelul trigliceridelor.
Aceste fructe au o cantitate însemnată de fibre alimentare (2gr/100g), componenţi ce ajută sistemul digestiv şi tranzitul, conferă saţietate de durată, întârzie absorbţia zaharurilor şi scad nivelul colesterolului.
Nu uitaţi de moderaţie!
Deşi căpşunile sunt alimente hrănitoare, este bine să nu se facă exces de el, din cauză că fructele in general consumate în cantităţi mari pot cauza dinscomfort gastric şi flatulenţă.
Se recomandă a fi consumate proaspete, ca şi gustări între mese, pentru a putea beneficia la maxim de absorbţia vitaminelor şi mineralelor prezente în ele.