CUM NE VITAMINIZĂM ÎN SEZONUL CALD

ÎN SEZONUL CALD

 Publish date: 10 January 2017

title

Primăvara a adus cu ea nu doar soarele, ci și o abundenţă de legume şi fructe pline de vitamine şi culoare. Acest moment este prielnic pentru o vitaminizare completă, mai ales că, trecând prin perioada rece, ne-am privat organismul de multe dintre aceste vitamine. Cea mai bună alegere în momentul de faţă sunt salatele, precum şi supele bogate în legume.

Versatile, crocante, cu o grămadă de texturi, culori și arome, salatele sunt cea mai la îndemână opțiune când vine vorba de vitaminizare. Dacă doriți să aveți un stil de viață sănătos, obișnuiți-vă să mâncați cel puțin o salată pe zi, indiferent dacă faceți acest lucru acasă, la serviciu sau în oraș.

Haideţi să aflăm care sunt vitaminele de care organismul nostru are nevoie în această perioadă:

 

Vitamina A

Este o vitamină importantă pentru sănătatea tegumentelor (pielii şi a mucoaselor), asigurând şi buna funcţionare a vederii.

O putem lua din ouă, legume verzi (spanac), fasole verde, fructe şi legume de culoare portocalie (caise, piersici, morcovi, ardei).

O salată bogată în vitamina A este Green Box.

 

Vitamina B1 (tiamina)

Supranumită şi „vitamina bunei dispoziţii” sau „vitamina performanţei intelectuale”, vitamina B este indispensabilă organismului prin efectele pe care le exercită la nivelul sistemului nervos.

O putem lua din drojdie de bere, carne, cereale integrale, seminţe de floarea-soarelui, nuci, leguminoase (fasole, năut) sau din iaurt cu musli.

 

Vitamina B2 (riboflavina)

Este importantă pentru sănătatea părului, unghiilor şi a ochilor.

Surse importante de această vitamină sunt ouă, ciuperci, spanac, broccoli, ridichi.

Vezi şi supa cremă de ciuperci.

 

Vitamina B3 (niacina)

Ajută la controlarea nivelului de colesterol şi zahăr din sânge.

O găsim în sfeclă, somon, ton, alune, seminţe de floarea-soarelui.

Pentru aportul de această vitamină te poate ajuta și salata Tuna.Vitamina B6

Are o influenţă puternică asupra procesului de creştere şi poate ajuta în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare.

Surse bune sunt: bananele, somonul, spanacul, avocado, gălbenuşul de ou sau cerealele integrale.

Sau poţi încerca salata Alska.

 

Vitamina B12 (cobalamina)

Contribuie la funcţionarea normală a celulelor, a sistemului nervos şi a tractului gastrointestinal.

Dacă o căutăm în alimente, o găsim în produsele de origineanimală ca şi pui, peşte, carne de vită, ouă, lactate (brânză) sau mai simplu, în salata Most Wanted.

 

Vitamina C

Avem nevoie de ea mai ales în perioadele de tranziţie iarnă/vară, pentru faptul că ne ajută la menţinerea imunităţii şi a sănătăţii.

În plus, facilitează absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv şi o găsim în citrice (lămâi, portocale, grapefruit), broccoli, fructe de pădure, pepene, pătrunjel etc. Vrei o „bombă” de vitamina C?

Încearcă salata de fructe.

 

Vitamina D

Esenţială pentru sănătatea sistemului osos, se produce sub acţiunea razelor de soare, dar o putem lua şi din gălbenuş de ou, peşte, ficat sau ciuperci.

Vezi şi salata Boston.

 

Vitamina E

Un antioxidant excelent ce luptă împotriva radicalilor liberi.

Ca şi surse, o găsim în nuci, seminţe, uleiuri vegetale, frunze verzi, cereale sau în supa cremă de broccoli.

 

Vitamina K

Joacă un rol important in coagularea sângelui.

Putem beneficia de ea din spanac, asparagus, broccoli, fasole verde, ouă, carne sau în supa cremă de spanac.

 

Autor: Iulia Hădărean, nutriţionist-dietetician

 

}