Calorii goale

Versus densitate nutritivă

 Data publicării: 09 ianuarie 2017

title

În mod ideal, alimentele aduc atât energie cât şi alte substanţe numite micronutritive, precum vitaminele şi mineralele.

Din păcate astăzi o mare parte din alimente sunt atât de prelucrate încât energia este singurul element pe care îl aduc. Acestă energie a primit titlul de “calorii goale” tocmai pentru lipsa nutrienţilor care să o acompanieze. Zahărul, făina intens rafinată şi alcoolul sunt surse tipice. Uleiurile şi grăsimile industriale le însoţesc îndeaproape dacă structura originală a fost alterată prin prelucrare. Iar când “masa” ajunge să fie o combinaţie de zahăr, făină rafinată şi grăsimi industriale, atunci ecuaţia definitorie este cea a densităţii calorice mari cu densitate nutritivă mică. O serie de sucuri, dulciuri şi gustări industriale împărtăşesc acest neajuns. Mai mult, unele componente pot fi nu doar goale, ci chiar nocive pentru metabolism, sistem endocrin, cardiovascular şi chiar starea psihică. Ştiinţa a dovedit-o în cazul zahărului şi al grăsimilor trans, iar lupta cu obezitatea şi diabetul are deja un inamic în aceste componente.

Extrema opusă o constituie alimentele hrănitoare, dense nutriţional, cele care aduc o diversitate de nutrienţi de calitate. Uneori acestea vin cu multă energie, cum este cazul seminţelor, uleiurilor de calitate, cerealelor, fructelor uscate sau a unor lactate. Alteori, alimentele sunt uşoare caloric, dar bogate din punct de vedere al substanţelor utile. Aceasta este situaţia pentru multe fructe, ouă, carne slabă, peşte, salate, supe şi garnituri din legume. Ele sunt alimentele dense nutritiv şi sărace caloric, antonimul caloriilor “goale”.

Daca ar exista un aliment ideal, acesta ar fi cu siguranţă dens nutritiv.

 

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriționist

}